Een ‘indirecte prikplicht’, mag dat?
Wie niet gevaccineerd is tegen corona, mag straks mogelijk niet naar de kroeg of met het vliegtuig, stelde minister De Jonge van Volksgezondheid. Is hier sprake van een verkapte vaccinatieplicht?
Verder lezenWie niet gevaccineerd is tegen corona, mag straks mogelijk niet naar de kroeg of met het vliegtuig, stelde minister De Jonge van Volksgezondheid. Is hier sprake van een verkapte vaccinatieplicht?
Verder lezenKatja Teerds, universitair hoofddocent Fysiologie van Mens en Dier legt het uit.
Verder lezenDarm-organoïden, mini-darmen, kunnen worden toegepast om transport en interacties tussen voedingsingrediënten en de darmwand te bestuderen. Dat ontdekte een multidisciplinair onderzoeksteam onder leiding van Hoogleraar Jerry Wells van de Animal Sciences Group.
Verder lezenLang niet iedereen haalt voldoende vitamines en mineralen uit z’n eten. Met Nutriprofiel weet je of je deze essentiële stoffen
Verder lezenVan rookworst tot filet-American, alles heeft tegenwoordig wel een vega-variant. Dat klinkt gezond, maar het kan beter.
Verder lezenDoor het coronavirus belanden veel meer mensen op de IC. Van degenen die het overleven houden sommigen daar de rest van hun leven last van. Hoogleraar Arthur van Zanten onderzoekt hoe voeding en bewegen bijdragen aan herstel.
Verder lezenWeken in het donker, hevige stormen en temperaturen tot wel -40°C. Je moet er wat voor overhebben om poolonderzoek te doen. Resource sprak met Serdar Sakinan, onderzoeker bij Wageningen Marine Research.
Verder lezenAfgelopen weekend werd corona vastgesteld bij twee nertsenfokkerijen in Brabant. Eerder is het virus aangetroffen bij tijgers en katten. Moeten we ons zorgen maken en moeten we beter nadenken over de manier waarop wij met dieren leven? Resource sprak met viroloog Wim van der Poel.
Verder lezenVarkens die dankzij crispr-cas immuun zijn voor virussen, hoornloze koeien en honden in de meest exotische vormen. De mens past dieren aan zijn wensen aan. Dat is niet per se slecht voor het welzijn. Maar daarmee is de kous niet af, bepleit Bernice Bovenkerk. Volgens de ethicus moet het maatschappelijk debat over aanpassingen aan dieren verder gaan dan de welzijnsdiscussie.
Verder lezenEr zijn geen aanwijzingen dat dieren besmet kunnen worden met het coronavirus dat nu rondwaart. Toch is voorzichtigheid geboden, zegt viroloog Wim van der Poel van Wageningen Bioveterinary Research. Hij en zijn collega’s gaan in het kader van vaccinontwikkeling onderzoeken of en hoe dieren getroffen kunnen worden door het virus.
Verder lezenNederlanders zitten vol goede intenties om minder vlees te eten en het aantal mensen dat zichzelf flexitariër noemt is flink gestegen. Tegelijkertijd eten we even vaak vlees als tien jaar geleden. Zo ontdekten onderzoeker Hans Dagevosen zijn collega’s. Vooralsnog zit het vleesminderen met name tussen de oren.
Verder lezenDe relatie tussen mens en dier is ingewikkeld. We houden van ze en leven met ze samen, maar tegelijkertijd gebruiken we ze, sleutelen we aan ze en doden we ze. Steeds vaker knaagt de vraag hoe we op een goede en verantwoorde manier met dieren omgaan.
Verder lezenEen oeroud eiwit dat betrokken is bij celdeling en dat cruciaal is voor groei, ontwikkeling én het voorkomen van kanker, blijkt bij planten en dieren vrijwel identiek. Dat ontdekten onderzoekers van Biochemie samen met collega’s uit Cambridge.
Verder lezenDe kogel is door de kerk: over ruim een jaar staat de Nutri-Score op de verpakkingen van levensmiddelen. Waar het ‘vinkje’ flopte, moet dit logo de consument wél helpen gezondere voedselkeuzes te maken. Gaat dit ‘m echt worden?
Verder lezenHoogleraar Dier en Samenleving Elsbeth Stassen gaat op 21 november met pensioen. Ze zag de waarde van individuele dieren in de veehouderij de afgelopen vijftig jaar gestaag dalen. Met alle gevolgen voor het dierenwelzijn van dien. ‘Intensivering creëert een neerwaartse spiraal.’
Verder lezen