Bijters en likkers proeven iets anders

Foto van Pixabay

Ben jij een bijter, een likker of een zuiger? Het maakt uit voor wat je proeft. De manier waarop je een ijsje eet, bepaalt namelijk hoe dat smaakt, ontdekten promovendus Monica Aguayo-Mendoza en haar collega’s van Unilever.

‘We wisten dat consumenten op verschillende manieren hun ijsjes eten, maar de rol daarvan bij smaakbeleving was nog niet onderzocht’, vertelt Aguayo-Mendoza, promovendus bij Physics and Physical Chemistry of Foods. De onderzoekers nodigden 103 proefpersonen uit, merendeels Wageningse studenten, om in het lab een ijsjes te eten. In een enquête moesten ze aangeven hoe ze zichzelf omschrijven: een bijter, likker, smelter, zuiger of een combinatie. Daarnaast werden de proefpersonen gefilmd. Zowel uit de enquête als uit de videobeelden bleek dat driekwart van de mensen een combinatie van eettechnieken gebruikt. Het viel Aguayo-Mendoza op dat er nogal wat verschillen waren tussen de opnames en de enquête-uitkomst. ‘Het blijkt dat video-opnames een betrouwbaardere manier bieden om eetgedrag te bestuderen.’
Vervolgens werden 22 proefpersonen geselecteerd die na een aantal trainingssessies, waarin ze leerden smaak en textuur te evalueren, mochten terugkomen voor een tweede ijsjesronde. Dit keer kregen ze specifieke instructies om het ijsje
bijtend te eten, op de tong te laten smelten of gewoon te eten zoals ze dat normaal zouden doen. Mensen die kauwden op het ijs proefden vooral fruitsmaken, terwijl degenen die het lieten smelten op de tong meer de zoete smaak proefden. ‘Het is interessant om te zien hoe deze zogenaamde oral processing de smaakbeleving beïnvloedt’, zegt Aguayo-Mendoza. ‘IJsproducenten kunnen met die kennis de textuur van het ijs aanpassen, waardoor iemand er bijvoorbeeld meer op moet kauwen. Zo kunnen ze de smaakbeleving sturen.’

Dit artikel is geschreven voor  Resource. Lees het hele artikel hier:

Tessa

Wetenschapsjournalist en fotograaf. Maar ook: dierenarts, reislustig, natuurliefhebber, boekenwurm, steenbok en berggeit. Ik schrijf met name over voeding, gezondheid, (bio)medisch en (dier)geneeskundige onderwerpen, maar ik verdiep me ook graag in andere vakgebieden.