Dierenarts in Nieuw Zeeland

Dit artikel is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde van maart 2016.

Werken in het buitenland, steeds meer dierenartsen kiezen ervoor. Het is een mooi avontuur en je doet tegelijkertijd ervaring op. Mariette Pilot werkt als gezelschapsdierenarts in Nieuw Zeeland.

Mariette droomde al langere tijd van een carrière in het buitenland. Van jongs af aan wilde ze graag naar Afrika en tijdens haar studie kreeg ze de kans om deze droom waar te maken. “Voor mijn onderzoeksstage ging ik vijf maanden naar Tanzania om te helpen bij het produceren van een Anthrax vaccin voor runderen. Het is tijdens de studie vrij gemakkelijk om naar het buitenland te gaan, en als je er eenmaal aan begint dan blijft het vaak kriebelen.” Na haar afstuderen werkte Mariette eerst een paar jaar in Nederland. “Daar heb ik bewust voor gekozen. In de eerste paar jaar na je afstuderen leer je zoveel en dit is ook de moeilijkste periode. Ik wilde eerst een goede basis hebben voordat ik op zoek ging naar werk in het buitenland.”

November vorig jaar was ze klaar voor de volgende stap. “Ik wilde Nieuw Zeeland sowieso graag zien en bovendien wist ik dat ze hier dierenartsen nodig hebben.” Ze vroeg een Working Holiday Visum aan. “Dit is een prima manier om je te oriënteren op de arbeidsmarkt. Je mag voor meerdere werkgevers werken, zolang reizen je primaire doel is, maar je kan geen vast contract aannemen.” Het was volgens Mariette niet moeilijk om een baan te vinden. “Er is in Nieuw Zeeland een tekort aan ervaren gezelschapsdierenartsen. Dit komt mede omdat de opleiding hier een gemengde opleiding is. Ze zijn dus erg blij met mensen die een specialisatie in gezelschapsdieren hebben. Bovendien staat de Universiteit van Utrecht hoog aangeschreven.”

Voordat je in Nieuw Zeeland als dierenarts aan de slag kan moet je een aantal zaken regelen. “Het Nederlandse dierenartsen diploma is hier gewoon geldig, je moet het wel laten verifiëren bij de notaris. Verder moet je je laten registreren bij de Vetcouncil en slagen voor de IELTS*. Als je een werkvisum aan wilt vragen moet de werkgever een verklaring geven waarom hij jou aan neemt en niet iemand uit Nieuw Zeeland en er moet permanent werk geboden worden. Voor een Working Holiday Visum hoeft dit niet.” Het was volgens Mariette niet altijd makkelijk om de juiste informatie te vinden. “Ik heb contact opgenomen met iemand die hier al werkte en dat heeft mij erg geholpen.”

Inmiddels werkt Mariette al weer een jaar met veel plezier bij Mangere Clinic in zuid Auckland. “We zien in onze kliniek veel minima en omdat we een wat goedkopere kliniek zijn is het vaak ontzettend druk.” Daarnaast werkt de kliniek ook samen met de SPCA; straatkatten zijn hier een groot probleem. “Ik vind deze combinatie van werk erg leuk en heb ook het gevoel dat ik echt mijn steentje bijdraag. Soms is het stressvol en het zijn lange dagen maar dat is het zeker waard.”

Diergeneeskunde is hier anders dan in Nederland vertelt Mariette. “De Vetcouncil is bijvoorbeeld erg actief en in tegenstelling tot Nederland is er sprake van verplichte nascholing. Verder is er minder wet- en regelgeving en veel dierenartsen werken nog vrij ouderwets, opereren zonder mondkapje of handschoenen bijvoorbeeld. Dierenartsen volgen wel de ontwikkelingen maar er is minder een stok achter de deur om het ook echt toe te passen.” Wat haar ook opvalt is dat eigenaren vaak minder goed op de hoogte zijn. “Ik zie nog steeds gevallen van Parvo, omdat mensen door onwetendheid niet hebben laten vaccineren.”

Wonen in Nieuw Zeeland bevalt Mariette prima. “Auckland is een goede stad om te wonen, binnen een kwartier rijd je naar het strand en er zijn mooie natuurgebieden vlakbij. Verder zijn de mensen hier erg relaxed en de tijdsplanning is niet zo strak. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de communicatie minder direct is. Soms moet je als Nederlander even indimmen.” De cultuur was wel een overgang voor Mariette. “Het leven is hier erg Amerikaans, mensen doen alles met de auto en er wordt veel fast food gegeten. Je wordt goed in autorijden na verloop van tijd, maar ik durf hier niet op de fiets te stappen.”

Nieuw Zeeland is in sommige opzichten anders dan Mariette had verwacht. “Je zou denken dat het erg Westers en modern is, en aan de ene kant is het dat ook maar tegelijkertijd lijkt het ook alsof je een stap terug doet in de tijd. Je zit letterlijk aan het eind van de wereld en het duurt langer voordat de nieuwste ontwikkelingen hier doordringen.” Die afstand is soms ook wel lastig volgens haar. “Ik ben Nederland meer gaan waarderen juist door zo ver weg te zijn.” Toch heeft ze zeker geen spijt van de beslissing. “Nieuw Zeeland is een prachtig land met mooie natuur en vriendelijke mensen. Als je de mogelijkheid hebt zou ik zeker aanraden om te gaan. Mocht het niet bevallen dan kan je altijd nog terug, en houd je er gegarandeerd een mooie ervaring aan over!”

 

*IELTS: International English language test system

 

Handige websites:

  1. Vetcouncil: https://www.vetcouncil.org.nz
  2. NZVA (New Zealand Veterinary Association): https://www.nzva.org.nz
  3. Kookaburra Veterinary Employment: www.kookaburravets.com
  4. Vetsolutions: https://www.vetsolutions.co.nz
  5. Workingholiday:https://www.immigration.govt.nz/migrant/stream/work/workingholiday/netherlandsworkingholidayscheme.htm

Tessa

Wetenschapsjournalist en fotograaf. Maar ook: dierenarts, reislustig, natuurliefhebber, boekenwurm, steenbok en berggeit. Ik schrijf met name over voeding, gezondheid, (bio)medisch en (dier)geneeskundige onderwerpen, maar ik verdiep me ook graag in andere vakgebieden.