Het geheim van een goed voedselkeuzelogo
Foto: eigen werk
De kogel is door de kerk: over ruim een jaar staat de Nutri-Score op de verpakkingen van levensmiddelen. Waar het ‘vinkje’ flopte, moet dit logo de consument wél helpen gezondere voedselkeuzes te maken. Gaat dit ‘m echt worden?
Half Nederland is te zwaar. Daarom is in het Nationaal Preventieakkoord afgesproken dat de Nederlandse overheid voor 2020 een voedselkeuzelogo invoert om mensen te helpen gezonder te eten. Eind november hakte staatssecretaris Blokhuis (VWS) de knoop door. Het wordt de Nutri-Score, een soort energielabel voor voeding dat in Frankrijk is ontwikkeld en ook wordt gebruikt in België, Duitsland en Spanje. Dit besluit ging niet zonder slag of stoot. Voedingsdeskundigen zijn kritisch over de Nutri-Score, omdat het op sommige punten afwijkt van de Nederlandse richtlijnen voor gezonde voeding waarop de Schijf van Vijf is gebaseerd. Daarom schreven 160 wetenschappers een brandbrief, waarna de overheid besloot om eerst te onderzoeken hoe het logo beter kan aansluiten bij Nederlandse voedingsrichtlijnen voordat het wordt ingevoerd.
HET VINKJESFIASCO
Nutri-Score is niet het eerste voedselkeuzelogo dat gelanceerd wordt. Eerder hadden we het ‘Ik kies bewust’-vinkje. Maar dat werd in 2016
afgeschaft want mensen snapten er niks van. ‘Een probleem met het vinkje was dat het producten per categorie beoordeelde’, zegt Hans van Trijp, hoogleraar Marketing en Consumentgedrag. ‘Dan kun je wel de gezondste mayonaise kopen, maar het blijft een ongezond product. Dat is moeilijk uit te leggen. Bovendien was het vinkje niet verplicht. Daardoor konden consumenten amper beoordelen of een product zonder logo ongezond was of dat de producent gewoon niet aan het vinkje meedeed. Daarnaast waren mensen achterdochtig omdat de voedingsindustrie het vinkje introduceerde en financierde.’
Het vinkje flopte dus, en ook talloze andere voedselkeuzelogo’s komen en gaan zonder succes. Werken die logo’s überhaupt wel?
Dit artikel is gepubliceerd in Resource Magazine. Lees het hele artikel hier.