Knorhanen

Bron: suityu sukima.sakura.ne.jp
Bron: suityu sukima.sakura.ne.jp

Is het een vlinder, een krab of misschien toch een haan? Hoewel hij van alle drie wel wat weg heeft behoort deze gevleugelde zeebodembewoner (Chelidonichthys spinosus)  tot de straalvinnige vissen uit de ponen familie.  Deze kleurrijke vis leeft op grote diepte in de wateren rondom China en Japan. Met zijn prachtige gekleurde ‘vleugels’ is het niet moeilijk voor te stellen waarom deze vis wordt vergeleken met een vlinder. Straalvinnige vissen worden zo genoemd omdat ze, de naam zegt het al,  stralen in hun vinnen bezitten. Dit zijn been- of hoornachtige structuren die de huid van de vinnen ondersteunen.  De ‘vleugels’ van de poon zijn eigenlijk gepaarde borstvinnen. Hoewel zijn bouw misschien anders doet vermoeden kan de poon niet vliegen, het is een echte bodembewoner. De voorste vinstralen vormen drie paar pootjes waarmee hij als een krab over de zeebodem loopt en het zand filtert op zoek naar kleine schaaldieren en ongewervelden.

Zelf is de vis ook een gewild hapje maar hij is zeker niet weerloos. In plaats van met schubben is zijn lijf bedekt met gepantserde platen. Verder zitten er scherpe giftige stekels op de rugvin en de kop. Als dat nog niet genoeg is heeft de poon nog een bijzondere manier om zich te verdedigen; als er gevaar dreigt maakt hij een knorrend geluid, een beetje zoals een kikker.  De vissen maken dit geluid met behulp van een spier die tegen de zwemblaas trilt. Dit levert de ponen tevens hun bijnaam op en daarom zul je wanneer je in een Nederlands restaurant ‘Knorhaan’ bestelt geen gevogelte voorgeschoteld krijgen.

Tessa

Wetenschapsjournalist en fotograaf. Maar ook: dierenarts, reislustig, natuurliefhebber, boekenwurm, steenbok en berggeit. Ik schrijf met name over voeding, gezondheid, (bio)medisch en (dier)geneeskundige onderwerpen, maar ik verdiep me ook graag in andere vakgebieden.