Ultimate dance battle

Het voorjaar loopt op zijn eind, tijd voor de waaierhoen (Centrocercus urophasianus) mannen om hun beste beentje voor te zetten en de vrouwtjes te imponeren met hun balts. En daar maken ze een echte show van. Allereerst kiezen de hanen hun dans-arena, een open plek die de ‘lek’ wordt genoemd, waar vervolgens een heuse dance-off wordt gehouden. Ze verzorgen zelf de beat met behulp van twee grote keelzakken waarmee ze een soort ploppen geluid produceren, dat nog het meest klinkt als een lekkende kraan (zou daar de naam voor de arena vandaan zijn gekomen?). De hennen gaan verschillende leks af en kiezen hun favoriet. Hieronder is een filmpje te zien van zo’n danscompetitie:

Deze bijzondere vogel is pas 13 jaar geleden ontdekt maar dreigt alweer van het toneel te verdwijnen. Met nog slechts 5.000 in het wild levende exemplaren is de waaierhoen genomineerd voor een plaats op de lijst van bedreigde diersoorten in de Verenigde Staten.  Hopelijk weet hij de dans te ontspringen.

Tessa

Wetenschapsjournalist en fotograaf. Maar ook: dierenarts, reislustig, natuurliefhebber, boekenwurm, steenbok en berggeit. Ik schrijf met name over voeding, gezondheid, (bio)medisch en (dier)geneeskundige onderwerpen, maar ik verdiep me ook graag in andere vakgebieden.